Skip to content Skip to footer
7

Zakažite termin već danas

usluge

Urologija

Briga o Vašem Mokraćnom Sustavu i Reproduktivnom Zdravlju

Urološki pregled za muškarce i žene

Urološki pregled je medicinski postupak koji se provodi kako bi se procijenilo zdravlje i funkcija mokraćnog sustava kod muškaraca i žena. Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti i poremećaja mokraćnog sustava, uključujući:

  • bubrege
  • mokraćni mjehur
  • mokraćovod/ureter
  • mokraćnu cijev/uretru
  • muške reproduktivne organe.

Urološki pregled može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja kao što su upale mokraćnog sustava, kamence u bubregu i ostalim dijelovima, dobroćudna (benigna) hiperplazija prostate, rak bubrega, rak prostate i drugih organa urogenitalnog sustava, urinarna inkontinencija kao i druge urološke bolesti. Također, može se provesti i preventivno, bez obzira na prisutnost simptoma, kako bi se održala opća zdravstvena kontrola urogenitalnog sustava.

Kada je potreban pregled kod urologa?

Problemi s mokrenjem

Ako imate poteškoće s mokrenjem, kao što su učestalo mokrenje, bol ili peckanje prilikom mokrenja, slab ili prekinut mlaz urina, ili osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, tada je posjet urologu preporučljiv.

Noćno mokrenje (nokturija)

Ukoliko imate dva ili više noćnih mokrenja koja vas bude iz sna, potencijalno imate problema s nokturijom. U najčešće uzroke spadaju: benigna prostatična opstrukcija ili nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura, dijabetes (šećerna bolest), razna oštećenja bubrega, uzimanje nekih lijekova.

Nekontrolirani bijeg mokraće (inkontinencija)

Ona se može javiti u oba spola, te može biti povezana s fiziološkim anatomskim i hormonalnim promjena, ali i posljedica različitih dobroćudnih ili zloćudnih oboljenja.

Bolovi u donjem dijelu trbuha ili leđa

Ako redovito osjećate bolove u području bubrega, mjehura, prostate ili genitalija, važno je konzultirati se s urologom kako bi se utvrdio uzrok i pravilno liječio.

Pojava krvi u spermi (ejakulatu)

Javlja se kao posljedica različitih zdravstvenih stanja i ozljeda. Simptom je najčešće vezan uz uroinfekciju (upalu prostate, pasjemenika, mokraćne cijevi ili žlijezda mokraćne cijevi) ili je uzrok nepoznat – idiopatski, a ponekad je povezan s ozbiljnijim stanjima poput traume međice ili testisa. Simptom se može javiti i u sklopu benigne hiperplazije prostate te patoloških stanja i tumora urotrakta.

Erektilna disfunkcija

Često je izvor srama kod muškaraca, no to je uobičajena pojava, a uzrok ne mora uvijek biti problematičan i dugotrajan. Može imati različite uzroke, poput nekih medicinskih stanja (šećerne bolesti, urinoinfekcije, neurogenih uzroka, postoperativno), emocionalnih problema (anksioznost, depresija), problema s osobom s kojom stupamo u spolni odnos, umor, stres, loša prehrana, nezdrava tjelesna težina, problemi s prostatom, ozljede ili traume.

Promjene na testisima i koži penisa

Ako na testisima ili koži penisa primijetite kvržice, napetost, promjenu boje kože, svakako se trebate javiti liječniku. To mogu biti bezopasne promjene, ali i naznaka da se u tijelu događaju neke ozbiljnije stvari.

Infekcije mokraćnog sustava

Ponavljajuće infekcije urinarnog trakta kod žena ili muškaraca, osobito ako se često javljaju, mogu zahtijevati pregled kod urologa. Urolog će procijeniti moguće uzroke i predložiti odgovarajuće liječenje.

Noćno mokrenje (nKamenci u bubregu i drugim djelovima mokraćnog sustavaokturija)

Ako imate simptome poput jake boli u leđima ili boku, krv u urinu ili ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava, urolog može procijeniti prisutnost kamenaca u bubregu, mokraćovodu ili mjehuru i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Sumnja na bolesti prostate

Muškarci koji imaju simptome kao što su učestalo mokrenje, slab mlaz urina, noćno mokrenje ili probleme s erekcijom mogu se konzultirati s urologom radi pregleda prostate i provjere stanja.

Problemi s reproduktivnim sustavom

Urologija se također bavi muškim reproduktivnim sustavom. Ako imate poteškoća s plodnošću, erektilnom disfunkcijom, testikularnom ili penilnom boli ili drugim problemima vezanim uz reproduktivno zdravlje, preporučljivo je konzultirati se s urologom.

Prije ili nakon spolnih odnosa te nakon rizičnog spolnog odnosa: Rizični spolni odnos uključuje odnos bez zaštite kondomom ili prezervativom (vaginalni, oralni, analni). Nakon rizičnog spolnog odnosa, dobro je provjeriti svoj status.

Ovi su primjeri samo nekoliko uobičajenih razloga za posjet urologu. Svaka osoba može imati svoje specifične potrebe i indikacije za pregled. Ako imate bilo kakve brige ili simptome vezane uz mokraćni sustav ili reproduktivno zdravlje, uvijek je najbolje konzultirati se s urologom kako biste dobili odgovarajuću procjenu i liječenje.

Priprema za pregled

Primari_Prezentacija_idejna-v2

Zakažite termin već danas

Priprema za pregled kod urologa može varirati ovisno o specifičnim zahtjevima i instrukcijama liječnika. Ipak, evo nekoliko općih smjernica koje mogu biti korisne:

Prikupite medicinske informacije: Prije posjeta urologu, pripremite sve relevantne medicinske podatke i povijest bolesti. To može uključivati rezultate prethodnih testova, medicinske izvještaje ili popis lijekova koje trenutno uzimate. Razmislite o obiteljskoj anamnezi uroloških problema, poput bolesti bubrega, mokraćnog mjehura ili raka prostate.

Zapišite svoje simptome i pitanja: Pripremite popis simptoma koje ste primijetili, bilo da se radi o problemima s mokrenjem, bolovima ili drugim neobičnim znakovima. Također, zapišite sva pitanja koja imate kako biste bili sigurni da ne propustite ništa tijekom pregleda.

Ako niste sigurni o specifičnim smjernicama pripreme za pregled kod urologa, preporučljivo je nazvati ordinaciju i pitati za upute.

Liječenje Karcinoma Urološkog Sustava

Karcinomi bubrega, mokraćnog mjehura i prostate spadaju među najčešće oblike raka u ovom području medicine. Urološki onkolozi nude različite tretmane prilagođene individualnim potrebama pacijenata. To uključuje:

Kirurške Zahvate

Uklanjanje tumora kroz operaciju često je potrebno za kontrolu rasta raka. Minimalno invazivne kirurške tehnike omogućuju brži oporavak.

Radioterapiju

U nekim slučajevima, zračenje se koristi kako bi se uništili tumorske stanice. Urološki onkolozi osiguravaju precizno usmjereno zračenje kako bi minimalno oštetili okolna tkiva.

Kemoterapiju

Sistemski tretmani poput kemoterapije mogu se koristiti za kontrolu raka koji se proširio izvan primarnog tumora.

Imunoterapiju

Novi pristupi uključujući imunoterapiju pokazali su veliko obećanje u liječenju karcinoma urološkog sustava, potičući vlastiti imunološki sustav na borbu protiv tumora.

Praćenje i Skrb Nakon Liječenja

Nakon tretmana, pacijenti se redovito prate kako bi se osiguralo da se rak ne vraća. Ovo praćenje može uključivati rutinske preglede, krvne testove i dijagnostičke slike. Urološki onkolozi su ključni za dugoročnu skrb i podršku pacijentima tijekom cijelog procesa liječenja.

Urološka onkologija predstavlja esencijalnu specijalizaciju unutar urologije koja se posvećuje dijagnozi, liječenju i praćenju raka u mokraćnom sustavu i muškim genitalijama. Ova podspecijalnost omogućava pacijentima pristup najnovijim dijagnostičkim i terapijskim metodama kako bi se poboljšala prognoza i kvaliteta života. Bez obzira jeste li suočeni s rakom bubrega, mokraćnog mjehura ili prostate, urološki onkolozi su tu da pruže stručnu njegu i podršku tijekom cijelog vašeg puta prema ozdravljenju.

8

Zakažite termin već danas

usluga

Andrologija

Briga o Muškom Zdravlju i Reprodukciji

Andrologija je ključna disciplina unutar medicine koja se usredotočuje na proučavanje muške reproduktivne funkcije i uroloških problema specifičnih za muškarce. Ova grana medicinske znanosti istražuje, dijagnosticira i liječi širok spektar zdravstvenih pitanja koja se tiču muškog spola, uključujući aspekte poput neplodnosti, erektilne disfunkcije, hormonskih neravnoteža i drugih muškima specifičnih problema.

Dijagnoza i Liječenje Neplodnosti

Androlozi igraju ključnu ulogu u dijagnosticiranju i liječenju muške neplodnosti. Koriste različite dijagnostičke postupke kako bi identificirali moguće uzroke problema s plodnošću. To uključuje analizu ejakulata za procjenu broja, oblika i pokretljivosti spermija, testiranje hormonske razine te druge pretrage koje pomažu razumjeti specifične probleme koji mogu utjecati na mušku plodnost.

Nakon dijagnoze, androlozi surađuju s pacijentima kako bi razvili prilagođene planove liječenja. Terapija može uključivati promjene u načinu života, hormonske terapije, kirurške zahvate, pa čak i postupke potpomognute reprodukcije, poput umjetne oplodnje ili intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI).

Rješavanje Erektilne Disfunkcije

Erektilna disfunkcija, često nazivana impotencijom, ozbiljan je problem s kojim se mnogi muškarci suočavaju. Androlozi pružaju sveobuhvatan pristup rješavanju ovog problema. Postoje različiti uzroci erektilne disfunkcije, uključujući fizičke, psihološke i emocionalne faktore. Androlozi provode detaljne evaluacije kako bi utvrdili specifičan uzrok i prilagodili terapiju.

Liječenje erektilne disfunkcije može uključivati promjene u načinu života, savjetovanje, lijekove poput inhibitora fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5), injekcije ili vakumske pumpe. Cilj je omogućiti muškarcima povratak zdravom i zadovoljavajućem seksualnom životu.

Hormonske Neravnoteže i Testosteron

Hormonske neravnoteže, posebice smanjenje razine testosterona, često su prisutne kod muškaraca kako stari. To može rezultirati različitim simptomima, uključujući smanjenje libida, povećanje tjelesne mase, umor i depresiju. Androlozi su stručnjaci za ravnotežu hormona kod muškaraca i propisuju odgovarajuće terapije kako bi se održala optimalna razina testosterona i poboljšao opći kvalitet života.

Andrologija predstavlja ključnu granu medicine posvećenu zdravlju muškaraca i njihovoj reproduktivnoj funkciji. Androlozi su stručnjaci za dijagnosticiranje i liječenje problema kao što su neplodnost, erektilna disfunkcija i hormonske neravnoteže. Bez obzira na specifične izazove s kojima se muškarci suočavaju, androlozi pružaju stručnu njegu i podršku kako bi se osiguralo njihovo optimalno zdravlje i blagostanje. Obratite se andrologu ako imate bilo kakva pitanja ili zabrinutosti o svom muškom zdravlju.

Imate pitanja? Javite nam se!

Prolaz M. K. Kozulić 1Rijeka, HR 51000