Skip to content Skip to footer
5

Zakažite termin već danas!

Usluga

Gastroenterologija i hepatologija

Briga o probavnom sustavu

Gastroenterologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti koje se odnose na probavni sustav, uključujući želudac, crijeva, jetru, gušteraču i žučne puteve. Gastroenterolozi se bave dijagnozom i liječenjem različitih stanja kao što su gastritis, čir na želucu, sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, bolesti jetre poput hepatitisa i ciroze, žučnih kamenaca i mnogih drugih stanja povezanih s probavnim sustavom.

Hepatologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem, dijagnosticiranjem, liječenjem i prevencijom bolesti jetre. To uključuje različite bolesti jetre poput hepatitisa, ciroze jetre, masne jetre, tumora jetre i drugih stanja koja mogu utjecati na funkciju jetre. Hepatolozi su specijalizirani liječnici koji se bave ovim područjem i provode dijagnostičke postupke poput ultrazvuka, biopsije jetre i krvnih testova kako bi utvrdili stanje jetre pacijenta te pružili odgovarajući tretman i njegu.

Kada je potreban pregled Gastroenterologa?

Problemi s probavom: Ako osoba ima česte ili ozbiljne probleme s probavom poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili neobjašnjivog gubitka težine, može biti potrebno konzultirati gastroenterologa radi dijagnosticiranja i liječenja mogućih problema s probavnim sustavom.
Sumnja na bolesti jetre: Ako postoje simptomi poput žutice, bolova u desnom gornjem dijelu trbuha, oticanja trbuha ili promjene u boji urina i stolice, to može ukazivati na bolesti jetre poput hepatitisa, ciroze ili masne jetre, što zahtijeva pregled i liječenje hepatologa.
Kronični problemi s gastro-intestinalnim traktom: Osobe koje pate od kroničnih bolesti poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), sindroma iritabilnog crijeva (SIC) ili Crohnove bolesti mogu imati koristi od pregleda kod gastroenterologa radi upravljanja simptomima i sprječavanja komplikacija.
Rutinski pregledi i praćenje zdravlja: Osobe koje su izložene riziku od gastrointestinalnih bolesti, poput onih s obiteljskom anamnezom bolesti jetre ili crijevnih polipa, također bi trebale redovito posjećivati gastroenterologa radi rutinskih pregleda, praćenja zdravlja i eventualne prevencije bolesti.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva koja zahvaća debelo crijevo i rektum. Karakterizira ju upalni proces koji dovodi do stvaranja čireva (ulkusa) na sluznici debelog crijeva. Simptomi ulceroznog kolitisa uključuju proljev koji može biti krvav, bolove u trbuhu, česte potrebe za pražnjenjem crijeva, umor, gubitak težine te ponekad groznicu. Ova bolest može biti izazvana autoimunim reakcijama, genetskim faktorima ili okolišnim čimbenicima, i zahtijeva dugoročno liječenje kako bi se kontrolirali simptomi i spriječile komplikacije.

Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest koja se javlja kao reakcija na gluten, proteinski spoj koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i nekim drugim žitaricama. Kod osoba s celijakijom, konzumacija glutena uzrokuje upalu tankog crijeva koja ometa apsorpciju hranjivih tvari. To može dovesti do različitih simptoma, uključujući probavne smetnje poput proljeva, nadutosti, bolova u trbuhu, gubitka težine, ali i simptome izvan probavnog sustava kao što su umor, anemija, bolovi u zglobovima ili osip na koži. Jednom kada se dijagnosticira celijakija, liječenje obično uključuje strogu prehranu bez glutena kako bi se smanjila upala crijeva i kontrolirali simptomi.

Dr. Sinčić specijalistica je interne medicine, uži specijalist iz područja gastroenterologije i hepatologije, te subspecijalistica iz gastroenterologije i hepatologije Europskog borda za gastroenterologiju i hepatologiju (FEBGH).

Njezino glavno područje rada obuhvaća kronične upalne bolesti crijeva, među kojima su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i celijakija. Njezin profesionalni doprinos i stručnost u području gastroenterologije i hepatologije čine je neizostavnim članom medicinske zajednice u Rijeci i šire.

Imate pitanja? Javite nam se!

Prolaz M. K. Kozulić 1Rijeka, HR 51000