Skip to content Skip to footer
pexels-karolina-grabowska-4021775

Zakažite termin već danas!

Usluga

Nefrologija

Briga o zdravlju bubrega

Nefrologija kao dio interne medicine bavi se bolestima bubrega i mokraćnog sustava. To su većinom kronične bolesti koje se često kasno očituju s malo znakova i simptoma. Neke od najčešćih internističkih bolesti kao što su to povišeni tlak i šećerna bolest mogu dovesti do teškog oštećenja bubrega (kronične bolesti bubrega), kada život nije moguć bez nadomjesne terapije (dijalize ili transplantacije). Stoga je pravodobno liječenje povišenog krvnog tlaka (arterijske hipertenzije) kao i komplikacija šećerne bolesti (dijabetes) neizostavni dio nefrološke skrbi i liječenja

Kada je potreban pregled Nefrologa?

Problemi s bubrezima: Ako osoba ima simptome poput bolova u leđima, promjena u boji ili količini urina, oticanja ili poteškoća s mokrenjem, moguće je da ima problema s bubrezima. Pregled nefrologa je potreban kako bi se utvrdilo stanje bubrega i pružila odgovarajuća terapija.
Visoki krvni tlak: Visoki krvni tlak može biti simptom ili uzrok oštećenja bubrega. Nefrolog može pomoći u dijagnosticiranju uzroka visokog krvnog tlaka i propisati terapiju koja će kontrolirati tlak i zaštititi bubrege
Dijabetes: Dijabetes može uzrokovati oštećenje bubrega, poznato kao dijabetička nefropatija. Osobe s dijabetesom trebale bi redovito posjećivati nefrologa radi praćenja funkcije bubrega i sprječavanja komplikacija.
Pratnja kroničnih bolesti bubrega: Osobe s kroničnom bolesti bubrega (CKD) ili drugim bolestima koje mogu utjecati na funkciju bubrega trebaju redovito pratiti stanje kod nefrologa. Nefrolog može pratiti napredovanje bolesti, prilagoditi terapiju i preporučiti potrebne intervencije kako bi se usporilo napredovanje bolesti i spriječile komplikacije.

Funkcija bubrega

Zbog značajki građe i funkcije, bubreg je izložen oštećenjima u brojnim bolestima koje primarno ne pripadaju području nefrologije (autoimune bolesti, hematološke bolesti, bolesti probavnog sustava itd.), međutim zahvaćenost bubrega može pogoršati prognozu bolesti i komplicirati liječenje. Prema dostupnim podacima, kronična bolest bubrega u općoj je populaciji prisutna u oko 10 % osoba. Stoga je logično da praktički sve razvijene zemlje svijeta sustavno provode akcije otkrivanja kronične bolesti bubrega sa ciljem da se bolest na vrijeme otkrije i liječi kako bi se zaustavilo napredovanje oštećenja funkcije bubrega ili, ako je moguće, bolest izliječila.

Bolesti bubrega

Neke od bolesti koje izravno ne ugrožavaju život kao što su to npr. ponavljajuće bakterijske infekcije mokraćnog sustava, bitno utječu na kvalitetu života i razlogom su čestog uzimanja antimikrobne terapije sa svim takvih je pacijenata potrebna detaljna obrada kako bi se pokušalo prepoznati i otkloniti uzrok bolesti i faktore koji joj pogoduju. Genetske bolesti bubrega češće su nego što se to prije njezinim posljedicama. Kod mislilo i znalo, a mogućnosti njihova otkrivanja danas su značajno bolje.

Poremećaji u laboratorijskim nalazima otkriveni slučajno ili tijekom sistematskih pregleda mokraće ili krvi ili nekom metodom oslikavanja (UZV, RTG, CT, MR, pretraga radioizotopom) koji se ne očituju nekim subjektivnim tegobama, čest su razlog zabrinutosti osobe u koje je taj poremećaj otkriven i mogu biti znakom neprepoznate bolesti mokraćnog sustava. Na temelju kompletnog internističkog-nefrološkog pregleda i uvida u postojeću zdravstvenu dokumentaciju u Poliklinici Primari postavljamo dijagnozu bolesti, objašnjavamo patološki nalaz mokraće, krvi ili metode oslikavanja te dajemo mišljenje i preporuku za daljnje liječenje. 

Imate pitanja? Javite nam se!

Prolaz M. K. Kozulić 1Rijeka, HR 51000