Skip to content Skip to footer
Young male psysician with patient measuring blood pressure

Zakažite termin već danas

usluge

Kardiologija

Briga o Srcu i Zdravlju Krvnih Žila

Kardiološki pregled

Elektrokardiogram

Holter srca (EKG holter)

Holter tlaka (KMAT)

Ultrazvuk srca (Ehokardiografija)

Bolesti srca i krvnih žila su značajan javnozdravstveni problem zbog velikog broja ljudi koji od njih obolijevaju. Postoje brojni čimbenici rizika na koje možemo utjecati kao i oni na koje ne možemo utjecati. Procjenom kardiovaskularnog rizika kod osoba bez simptoma, a koji imaju prisutne čimbenike rizika, možemo ranije početi djelovati na nastanak kardiovaskularnih bolesti prevenirati posljedičnu prijevremenu smrtnost. Važno je prepoznati osobe sa povišenim rizikom za kardiovaskularne bolesti te multidisciplinarnim i individualiziranim pristupom djelovati na  sprječavanje nastajanja bolesti.  

Čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti

 • Pušenje: povećava rizik od srčanog udara; povećava krvni tlak i ubrzava srčanu frekvenciju; smanjuje količinu kisika u krvi.
 • Preporuka: smanjiti ili prestati konzumirati nikotin.
 • Nedovoljna tjelesna aktivnost: dovodi do povećanja tjelesne težine i krvnoga tlaka.
 • Preporuka: redovno hodanje ili vježbanje.
 • Nepravilna prehrana: uzrok povišenog kolesterola u krvi; velika količina soli povisuje krvni tlak.
 • Preporuka: koristiti raznovrsnu, mediteransku prehranu.
 • Povišeni krvni tlak: često ne uzrokuje simptome dok ne dođe do oštećenja organa.
 • Preporuka: mijenjanje načina života, ishrane, pravodobno započeti sa propisanom terapijom.
 • Povišene vrijednosti kolesterola u krvi: dovodi do ateroskleroze (nakupine masnoća u stijenku krvne žile); ne uzrokuje smetnje dok ne dođe do suženja ili začepljenja krvne žile.
 • Preporuke: paziti na ishranu, vježbati, kontrolirati laboratorijske nalaze, uzimati terapiju ako je propisana.
 • Povišena vrijednost glukoze (šećera) u krvi:  dvostruko veća smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje imaju povišenu glukozu u krvi.
 • Preporuka: paziti na ishranu, vježbati, kontrolirati laboratorijske nalaze, uzimati terapiju ako je propisana.
 • Prekomjerna tjelesna težina: povezana uz povišene masnoće u krvi; uzrok je povišenja krvnoga tlaka i šećerne bolesti.
 • Preporuka: paziti na ishranu, vježbati, kontrolirati laboratorijske nalaze.
 • Genetsko nasljeđe: povišeni rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koji u obitelji imaju kardiovaskularnih bolesnika.
 • Spol: češće kardiovaskularne bolesti kod muškaraca.
 • Dob: rizik za kardiovaskularne bolesti raste sa dobi.
 • Stres: povišena razina stresa povezana je uz češće kardiovaskularne bolesti
 • Konzumacija alkohola: povećana konzumacija alkohola povezana je s višim razinama krvnog tlaka, a time indirektno i s povećanom stopom kardiovaskularnih bolesti.
 • Manjak sna: povezuje se s povišenom stopom kardiovaskularnih bolesti.
usluga

Pregled kardiologa

Arithmology

Zakažite termin već danas

Kardiološki pregled je potreban za procjenu zdravlja Vašeg srca. Kako bi se isključilo prisustvo nekih patoloških promjena potrebno je učiniti pregled i obradu. Rano otkrivanje uzroka i težine simptoma može olakšati tegobe i spasiti život. Detaljno ispitivanje, dijagnostička obrada i upućivanje na daljnju obradu potrebno je da bi na vrijeme mogli reagirati i procijeniti pojedinačni ukupni kardiovaskularni rizik od kardiovaskularnih bolesti te započeli pravodobno sa terapijom.

Po uzimanju anamneze (podacima o sadašnjim i ranijim tegobama, navikama, lijekovima, rizičnim čimbenicima, preboljelim bolestima, obiteljskoj sklonosti za kardiovaskularne bolesti), fizikalnom pregledu (opći status, slušanju srca i pluća, mjerenju krvnoga tlaka i pulsa, palpacija abdomena, pregledu ekstremiteta), očitanju elektrokardiografskog nalaza kardiolog će Vas uputiti u Vaše sadašnje zdravstveno stanje, preporučiti promjenu prehrane i eventualnu terapiju te moguću daljnju dijagnostičku obradu i praćenje.

Pregled traje ovisno o smetnjama i ranijim bolestima između 30 do 45 minuta. Za pregled se nije potrebno pripremiti. Uzeti sve propisane lijekove kao i inače. Poželjno je na pregled donijeti raniju dokumentaciju i laboratorijske nalaze. Za slušanje srca i pluća, mjerenje krvnoga tlaka potrebno je osloboditi odjećom gornji dio tijela. izvanrednog praćenja zbog pogoršanja; kod indikacije nadležnog liječnika ili ostalih specijalista.

Kome se preporuča kardiološki pregled?

Konzultacijom naših stručnjaka dobit ćete kvalitetnu informaciju o suvremenom načinu liječenja različitih kardioloških stanja.

Kod osoba koje imaju određene simptome (preskakanja ili lupanja srca, aritmiju, koje su imale omaglicu ili gubitak svijesti, osjećaju pritisak ili bol u grudnome košu); osobama koje imaju rizične faktore za kardiovaskularne bolesti (povišeni krvni tlak, šećernu bolest, pušenje, povišene razine masnoća u krvi); koje su izložene pojačanim fizičkim naporima; kod procjena radnih sposobnosti za određena zanimanja; kod osoba koje imaju podatak srčanih bolesti kod bliskih članova obitelji i u mlađoj životnoj dobi; kod osoba kod kojih je već utvrđena srčana bolest u svrhu redovnog ili izvanrednog praćenja zbog pogoršanja; kod indikacije nadležnog liječnika ili ostalih specijalista.
usluga

EKG

Elektrokardiogram

pexels-pavel-danilyuk-7108388

Zakažite termin već danas

EKG je neinvazivna pretraga, odnosno kratki pisani zapis trenutne električne aktivnosti srca kojom se dokazuje srčana frekvencija, električna os srca, eventualni poremećaj srčanog ritma, promjena u morfologiji srca te moguća ishemija (smanjenje protoka u srčanom mišiću). Pretraga daje uvid u rad srca i može ukazati na određene srčane bolesti.

Snimanje je kratko i bezbolno. U ležećem položaju se osobi na ekstremitete (ruke i noge) i određena područja na grudnom košu postavljaju elektrode koje signale prenose na aparat gdje se zapis snima i ispisuje. Za pretragu se nije potrebno pripremati. Uzeti sve propisane lijekove kao inače. Poželjno je donijeti ranije nalaze na uvid. Sama pretraga obično traje par minuta nakon koje slijedi očitanje, pisanje i tumačenje nalaza.

Kome se preporuča EKG?

Osobama koji imaju povišene čimbenike rizika; kojima netko u obitelji ima ili je imao probleme sa srcem; koji imaju aritmiju; koji imaju šum na srcu; koje su preboljele srčani udar ili imali operaciju na srcu; za praćenje ranije dijagnosticiranih stanja; prema indikaciji nadležnog liječnika ili druge specijalnosti.

usluga

Holter EKG

Holter srca

EKG holter

Zakažite termin već danas

Holter srca (holter EKG) je prijenosni uređaj na baterije koji kontinuirano (24 sata ili prema indikaciji i dulje) snima električnu aktivnost srca (EKG). Pretragom se bilježe eventualni poremećaji srčanog ritma, procjenjuju aritmije, mogu se otkriti uzroci sinkope (gubitak svijesti) te služi za praćenje pacijenta kod uzimanja terapije.  

Osobi se na kožu grudnog koša pričvršćuje 12 elektroda koje su spojene sa malim aparatom oko struka koji bilježi električnu aktivnost srca tijekom nošenja. Tijekom nošenja aparata, osoba bilježi dnevnik svojih aktivnosti i simptoma. Po očitanju nalaza mogu se usporediti zabilježene aktivnosti i tegobe sa snimljenim promjenama u elektrokardiografskom zapisu.

Za pretragu se nije potrebno pripremati. Uzeti sve propisane lijekove kao inače. Poželjno je donijeti ranije nalaze na uvid. Preporučljivo je na postavljanje uređaja doći u komotnoj odjeći. Tijekom testiranja preporučuje se obavljanje svakodnevnih aktivnost (bez tuširanja).

Kome se preporuča Holter EKG?

Osobama koje osjećaju preskakanja i lupanja srca kao i aritmije; koje imaju omaglice ili su izgubile svijest; koje boluju od ishemijske bolesti srca ili su imale operativni zahvat na srcu; praćenje uspješnosti liječenje aritmija.

usluga

KMAT

Holter tlaka

Young female do 42cdfecc-fba4-4f08-b94c-467eea025964

Zakažite termin već danas

Holter tlaka (KMAT) je prijenosni uređaj na baterije koji kontinuirano (najčešće 24 sata) snima vrijednosti krvnoga tlaka. Zapisom se dobije uvid u prosječne i ukupne dnevne i noćne vrijednosti krvnoga tlaka, potvrđuje povišeni krvni tlak te prati uspješnost liječenja povišenog krvnoga tlaka. Tijekom nošenja aparata, osoba bilježi dnevnik svojih aktivnosti i simptoma. Po očitanju nalaza mogu se usporediti zabilježene aktivnosti i tegobe sa snimljenim promjenama u vrijednostima krvnoga tlaka.

Osobi se na ruku stavlja manžeta koja je spojena sa aparatom koji se nosi oko struka. Aparat bilježi vrijednosti mjerenja krvnoga tlaka koje osoba osjeti kao napuhavanje manžete oko nadlaktice.

Za pretragu se nije potrebno pripremati. Uzeti sve propisane lijekove kao inače. Poželjno je donijeti ranije nalaze na uvid. Preporučljivo je na postavljanje uređaja doći u komotnoj odjeći. Tijekom testiranja preporučuje se obavljanje svakodnevnih aktivnosti (bez tuširanja).  

Kome se preporuča Holter tlaka KMAT?

Osobama koji sumnjaju da imaju povišeni krvni tlak; imaju glavobolje; praćenje uspješnosti liječenja ranije potvrđene dijagnoze povišenog krvnoga tlaka.

 

usluga

Ultrazvuk srca

Ehokardiografija

Young female do 42cdfecc-fba4-4f08-b94c-467eea025964

Zakažite termin već danas

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) je sigurna i bezbolna slikovna metoda praćenja rada srca, koja putem ultrazvučnih (bez opasnih zračenja) valova oslikava srčane strukture u realnom vremenu. Zbog tih karakteristika može se puno puta ponavljati. Daje uvid u morfologiju (oblik i funkciju) srca i njezinih struktura, promjena na srčanim zaliscima, početnom dijelu uzlazne aorte te pokretljivosti, masi i eventualnoj ishemiji srčanog mišića. Ipak, ovom pretragom se ne mogu direktno dobiti informacije o suženjima koronarnih arterija i aterosklerozi, ali  se uvidom u eventualne segmentalne ispade kontraktilnosti, pacijenta može uputiti na dodatna ispitivanja. Nadalje, ultrazvukom se prate i okolne srčane strukture, stanja nakon preboljelog infarkta miokarda i operativnih zahvata na srcu kao i stanja nakon onkoloških terapija.

Tijekom pretrage osoba mirno leži na boku ili na leđima (oslobođena gornje odjeće) dok liječnik ultrazvučnom sondom preko gela čini mjerenja na lijevoj strani grudnoga koša. Gel ne boji kožu ili odjeću.

Pretraga obično traje oko 30 minuta, nakon čega slijedi očitanje i pisanje nalaza te usmenog priopćenja. Za pretragu se nije potrebno pripremati. Uzeti sve propisane lijekove kao inače. Poželjno je donijeti ranije nalaze na uvid.

Kome se preporuča ultrazvuk srca?

Osobama koje imaju povišeni kardiovaskularni rizik; onima koje imaju simptome (lupanje ili preskakanje srca, aritmije, omaglice ili gubitak svijest, kratkoću daha); praćenje stanja nakon preboljelog infarkta miokarda ili operacije srca; stanja nakon onkoloških terapija; osobama koje su upućene na pretragu od nadležnog liječnika ili drugih specijalnosti. Ultrazvuk srca danas se smatra jednom od najbitnijih dijagnostičkih pretraga srca, osim za kardiološke pacijente, ova pretraga se često koristi kod pregleda rekreativnih i profesionalnih sportaša.  

 

Imate pitanja? Javite nam se!

Prolaz M. K. Kozulić 1Rijeka, HR 51000