Skip to content Skip to footer
Orthopedics

Zakažite termin već danas!

Usluga

Ortopedija

Briga o Mišićno-koštanom zdravlju

Ortopedija je medicinska specijalnost usmjerena na očuvanje, dijagnozu i liječenje bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava. Mišićno-koštani sustav čini temelj našeg tijela i omogućuje nam izvršavanje različitih svakodnevnih aktivnosti. 

Specijalistički pregled ortopeda obuhvaća iscrpnu anamnezu tijekom koje pacijent iznosi razloge zbog kojih dolazi na pregled. Nakon toga liječnik specijalist ortoped nizom ciljanih pitanja prikuplja ostale relevantne podatke o pacijentovim tegobama i tijeku bolesti.

Potom se pristupa kliničkom pregledu mišićno-koštanog sustava. Promatraju se stav i hod pacijenta, pregledaju se zglobovi na šakama. Nakon toga se ciljano pregledaju područja mišićno-koštanog sustava za koje se temeljem anamneze procijeni da su razlog tegobama zbog kojih je pacijent pristupio pregledu ( pregledaju se i testiraju izgled i snaga mišića, procjenjuje se eventualni stupanj otečenosti zgloba ili mišića, ispituje se pokretljivost i stabilnost zglobova ). Za većinu ortopedskih bolesti i stanja postoje specifični manualni testovi koji se koriste za postavljanje dijagnoze.

Kada je potreban pregled ortopeda?

Specijalistički ortopedski pregled je najčešće potreban kod pojave bolova i/ili otoka u području zglobova, mišića tetiva ili kosti.
Također je potreban pregled nakon promjene stanja koju pacijent primijeti, a nakon ranijeg ortopedskog liječenja.
ukoliko postoji uputa liječnika drugih specijalnosti kao što su fizijatri, reumatolozi, neurolozi, neurokirurzi.
U dječjoj dobi,dječja ortopedija posebn je grana koja se bavi prepoznavanjem i liječenjem prirođenih deformiteta i ortopedskih bolesti koje su specifične za dječju dob.

Postavljanje dijagnoze

Nakon anamneze i kliničkog pregleda postavlja se radna dijagnoza. Za potvrdu radne dijagnoze su najčešće potrebne dodatne dijagnostičke pretrage. U ortopediji su to najčešće ultrazvuk ( UZV ), rendgen ( RTG ), magnetska rezonanca ( MR ), rjeđe se koriste kompjuterizirana tomografija ( CT ) i elektromioneurografija ( EMNG ), denzitometrija ( DEXA ). Često je pacijenta za potvrdu dijagnoze potrebno uputiti na određene laboratorijske pretrage.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi zbog kojih se pacijent treba javiti na specijalistički ortopedski pregled su bolovi i/ili otok u području mišića, tetiva, kosti i zglobova.

Kao i u većine drugih bolesti važno je bolest prepoznati u ranijoj fazi razvoja, jer su tada mogućnosti liječenja obično veće, a manje neugodne za pacijenta i liječnika. Ortopedske bolesti su većinom degenerativne naravi, što često znači da sporo napreduju i da ranom dijagnozom i liječenjem možemo značajno usporiti progresiju bolesti i nastanak invaliditeta. Ponekad prvi znak bolesti bude i smanjenje opsega pokreta u jednom ili više zglobova. Osobitu pažnju zahtjeva pojava noćnih bolova.

UZV mišićno-koštanog sustava je neinvazivna pretraga kojom se analiziraju promjene u tkivima i to najčešće u mišićima, tetivama i ligamentima te u zglobovima gdje se prati količina tekućine u zglobu ili zadebljanje zglobne ovojnice. Pretraga je najčešće bezbolna, a samo iznimno lagano bolna. Postupak se izvodi pomoću ultrazvučnog aparata. Ultrazvučna sonda aparata koja odašilje zvučne valove visokih frekvencija se prislanja na kožu pacijenta. Valovi se od različitih tkiva različito odbijaju što računalo aparata koristi za prikaz dvodimenzionalne crno-bijele slike na ekranu. Za UZV pretragu nema kontraindikacija. U ortopediji osobiti značaj UZV pretraga ima u dijagnostici oštećenja tetiva ramenog zgloba i dijagnostici tzv. razvojnog iščašenja kukova u dojenačkoj dobi. Ponekad se UZV koristi za kontrolu davanja injekcija u tkivo ili zglob.

Imate pitanja? Javite nam se!

Prolaz M. K. Kozulić 1Rijeka, HR 51000